søndag 21. oktober 2012

Om å engasjera seg
Frøken Fryd kan til tider vera ei meget engasjert dame.
Ho kan ropa høgt til dommaren på ein handball kamp når ho veit betre enn dommaren.
Klappa høgt og le støyande på feil stad i ulike samanhengar.
Tørka tårer og snørr når ho les ei bok som set følelsane i sving.
Bli forferda over urettferdighet.
Slå neven i bordet i raseri.

Og så engasjerer Frøken Fryd seg i borna sine.
Dette er bakgrunne for dette innlegget.
Frøken Fryd er forbanna! Frøken Fryd er blitt til Frøken Fres!
Fresande forbanna over manglande engasjement i resten av foreldregruppa i klassen til Lillebror Fryd.
Frøken Fres er foreldrekontakt, ho var ein av dei som takla den støyande stillheten når det var spurt etter frivillge på foreldremøtet dårlig... Frøken Fres har alt vore foreldrekontakt for dette trinnet og syntes det var heilt greit å sleppa andre til. Men det var stillhet. Stillhet stillhet stillhet... Så rektes ei hand opp, og det var handa til ei som Frøken Fres med letthet kan samarbeida med. Då var det i grunnen lett å stikka seg fram igjen. Årets opplegg vart spikra og no står arrangementet som Frøken Fres skulle dra i gong for trappene.
Frøken Fres brukte tid på å laga eit fint info skriv til ranselposten.
Frøken Fres brukte tid på å skriva ein positiv og engasjerande epost til ressurspersonane for arrangementet.
Frøken Fres venta forventningsfullt på stormen av tilbakemeldingar frå engasjerte ressursperonsar som gleda seg til å stella i stand ei fin stund for borna sine.
Frøken Fres fekk to kjappe svar frå engasjerte ressurspersonar som gjerne stilte opp.
Og så var det stillhet. Stillhet. Stillhet. Stillhet.
Ironien ville det til at det var desse to engasjerte ressurspersonane Frøken Fres sat i fotballmøte med samme kveld også...
Ja, det er igjen og igjen tydelig at det er dei samme ressurspersonane som stiller opp. Som klarar å rydda plass i sin travle kvardag for å dra lasset i saman.

Så så måtte Frøken Fres bita sine engasjerte kjever i saman og skriva ein purremail.
Det var stillhet. Men så kom nokre svar sigande. Og Frøken Fres vart litt meir positiv.
Men fortsatt var det stor og støyande stillhet frå ein del av ressurspersonane.
Så Frøken Fres sendte ein sms til kvar av dei. Stillhet. Stillhet. Stillhet.
Frøken Fres er IKKJE imponert!
No skal Frøken Fres sy i saman opplegget basert på tilbakeldingane ho har fått i frå dei som stiller opp.
Egentlig hadde Frøken Fres lyst til å avlysa heile opplegget.
Frøken Fres hadde ein tordentale klar til neste foreldremøte.
Men så kom Frøken Fres på at det er jo for borna at me gjer dette.
For at dei skal få komma i saman også utanom skuletida.
For at foreldra skal få snakka litt i lag og bli betre kjent.
Me sender tross alt det mest dyrebare me har heim til nokre av desse.
Så då vert det gjennomført, så sant været tillet det.
Og Frøken Fres kan bruka tid på å sy i saman arrangementet, med tanke på kor mykje Lillebror Fryd gleder seg til dette. For det har han sagt. Og då er det jo lett å avsetta tid til det.

Men likevel altså, så er Frøken Fryd no Frøken Fres.
Engasjert. Irritert. Forbanna. Effektiv.
For det er jo det mest positive oppi det heile.
Når Frøken Fres blir irritert eller engasjert så blir ting gjort.

Sånn... Då er dette sjølvforherligande innlegget ferdig.
Frøken Fres har fått irritasjonen ut av systemet og skal bruka sitt glødande engasjement og sin ekstreme positivitet til å ferdigstilla forberedelsane. Slik at andre kan komma til duk og dekka bord.

Hurra!15 kommentarer:

 1. Det er så dårlig at folk ikke stiller opp! Og at man ikke svarer er jo veldig uhøflig synes jeg. Vi inviterte barnehagegruppa til jentene våre i bursdag, og det var under halvparten som hadde svart om de kom eller ikke innen fristen. Etter en purremail (tenk at det er nødvendig å sende purremail til en BURSDAG!), kom det er par svar til. Men flere hørte vi aldri noe fra. Takk og pris for at det finnes noen som tar tak slik som du gjør her. Det er jo som du sier, for ungene man gjør det.

  SvarSlett
 2. Hei! Er det mulig! Skjønner at fryd blir til fres her altså! Jeg syns folk er så selvopptatte jeg! Og syns egentlig det bare har blitt værre og værre. Du er kjempeflink da og jeg gleder meg til å hilse på deg om bare to uker:)

  Stor klem fra
  Lottis

  SvarSlett
 3. Herleg!!! me kallar det "stilleleiken", val av foreldrekontaktar. Stilleleiken som fyrst tek slutt når ein stakkar ikkje klarer stilla lenger og handa sprett opp...heilt ufrivillig. Og ja ein må berre innsjå at det er alltid dei same som jobbar og alltid ei same som tek i mot. Det vil aldri forandre seg. Det er slik på jobb, det er slik i foreldregruppa og det er også ofte slik i vennegruppa..

  Glad du er ei fresande dame som får ting gjort, for ungane er deg evig takknemlige :D

  Klem!

  SvarSlett
 4. Har lest mykje om at det er ikkje bare barna som trenger oppdragelse i dagens samfunn men faktisk foreldrene og,særlig i skulesammenheng så er det så masse rart og folk gidder ikkje gi beskjed eller skylder på alt mulig,folk er sjølvopptatte mykje meir enn før...
  Så flott at du er engasjert!eg er er ei som aldri stikker meg fram og seier ikkje et ord helst eg og derfor virker eg ikkje så engasjert sjølv om eg vil,er littt beskjeden av meg,men eg gir alltid svar for ingenting er så kjedligt som at folk liksom ikkje bryr seg,særlig det å ikkje bry seg om ein får bursdagsinnbydelser.

  Stakkars deg som måtte vaske kjøleskapet idag,hehe men godt det blei reint då,får sjå da positive i da:)
  Husker eldstemor for fleire år siden tok ei 1,5 liters flaske med brus og rista på den og åpna korken,ja alt på kjøkkenet måtte vaskes ned,huff!!!

  Ein flott kveld til deg:)
  God klem fra Lillian

  SvarSlett
 5. Hoho, sinnasøndag MED kjøleskapskatastrofe og påfølgende gulvvask!
  Tror nok jeg hadde vært SinnaPling selv jeg ;)

  Ønsker deg en avslappende og stille søndagskveld :)
  Signe

  SvarSlett
 6. Det er bare så typisk!

  Jeg er selv leder i samarbeidsutvalget i barnehagen vår, og ansvarlig for å planlegge 17. mai og juletrefestene.

  Henger opp lister i god tid, så foreldre kan melde seg på og få godskrevet dugnadstimene sine. Men vet du hva? de aller fleste betaler seg ut av dugnadstimene sine, og de færreste vil være med å hjelpe. For to år siden avlyste vi juletrefeste pga manglende engasjement fra foreldrenes side. 17. mai i år ble en kakefest, ikke en eneste pølseselger var å oppdrive (nei, jeg står ikke alene og varmer og selger pølser/is og brus til 200+ mennesker!). Men merkelig nok er mødrene alltid flinke til å skrive seg på kakebakelistene, så kaker blir det ;)

  Provoserende. Og de som faktisk melder seg på er alltid de samme. Synd at vår faste risgrøtkokende pappa ikke lengre har barnehagebarn. Hvem skal vel erstatte han på kjøkkenet? Hm, ikke lenge før jeg må til med listene igjen.

  Vet folk har det travelt, men som du sier, vi gjør dette for barna våre - men jeg har observert at flere av de oppmøtte foreldrene ser ut som de gjør noen en tjeneste ved bare å være tilstede som gjester. Provoserende!
  Selv om jeg har vært student så kommer faktisk disse festene midt i eksamenstiden min, og likevel har jeg klart å presse inn tid. Hvorfor klarer ikke andre det?

  DU har min stadig økende respekt!!! (hehe, blir visst litt engasjert jeg også når vi toucher innom dette).

  God ny uke til deg, heldige de som har deg som klassekontakt :)

  SvarSlett
 7. Ps - bollene så skikkelig gode ut ;)

  SvarSlett
 8. Du e skikkelig herlig altså!! Snakk om engasjement:-) Og tuuuuusen takk førr de fine kommentaran inne hos mæ,- du skal vite at det sett æ virkeli pris på!! Høres ut som du har en flittig liten arbeidskar som e flink å rydd opp etter sæ! Her i kåken får æ bestandig servert: "Det vakkje meeeeeg som griste altså!!!" Hohoho.....:-P
  Ønska dæ ei fantastisk fin uke :-)) klæmz

  SvarSlett
 9. Så bra du engasjerer deg!!! YOU GO, FRES!!! Jeg heier på deg :-)

  Hehe, så på insta at det hadde vært et aldri så lite saftuhell... Sånt skjer her og - bortsett fra at han som gjør det ofte har runda 30oglittilår....Jaja.

  SvarSlett
 10. Å ja...planen er å komme til Moi....hvis eg blir ferdig med det som skal gjøres før julemarkedet ( som er på søndagen) :) Gleder meg virkelig til å sjå deg også igjen :D Goe mandagsklem :)

  SvarSlett
 11. herlig Eli, godt beskrive. Me har samme type "utfordring" med å finne ein til fotballtrenar blant foreldra. Ingen som kan, men alle vil at ungane skal vera med på kjekke fritidsaktivitetar. Men igjen, det krever vell at me då stiller opp ? :)

  fin veke til deg, med garantert eit flott arrangement! :)

  klem fra henriette

  SvarSlett
 12. Kjenner til det at ingen som gidde å væra med på aktiviteter osv....
  Alle vike unna, og det e ikkje bra!!! Foreldre må engasjera seg mer i barns fritid og aktiviteter!!
  Selv kom jeg inn i velforeningen nå tidlig, og på de få månedene er det kommet 5 komplette lekeplasser og fotballbane med mål!!! Stor fare for at jeg ikke kommer ut av her igjen :-/ hihihi....
  Lykke til med arrangementet!!
  Klem :-)

  SvarSlett
 13. KJenner meg SÅÅÅ igjen:)
  Jeg har mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har vært foreldrekontakt, og vi har bare to barn... :)
  Det er så utrolig pinligt med slik stillhet når det skal velges og alle ser ned i pulten - rett og slett pinlig... så da rekker man opp hånda da, selv om man var bestemt på at DENNE gangen får noen andre være, hehe:)

  Helt utrolig at det ikke kan ryddes litt mer plass i hverdagen til slike fine ting som dette er, GLEDE ungene, det er jo så GØY:))

  Stå på du, og tenk at det er for ungenes del... man må liksom svelge noen kameler... men du har jo lov og si i fra på neste foreldremøte og da:))

  SvarSlett
 14. Ja, hva ER det med folk?? Ingen som gidder å engasjere seg, og ingen som gidder å svare! Hmfs! Jeg har ikke barn selv, men man merker det også i andre sammenhenger som f.eks. når man skal finne på noe med kolleger og INGEN gidder å løfte en hånd for å finne ut hva vi skal gjøre.. og den samme som alltid tar ansvar må gjøre det igjen. Eller når man ber inn til 30-årslag og man må hale og dra svar ut fra folk.

  Vi som står på får kanskje tenke at vi får vår lønn til slutt, om ikke annet så er det noen som ihvertfall får glede fra oss :) Håper arrangementet går bra og at barna blir fornøyde! :) Klem!

  SvarSlett
 15. Så bra at du engasjerer deg! Det varmer et lærerhjerte;)
  Her kunne jeg skrevet opp og ned i mente hva jeg syns om at foreldre ikke engasjerer seg for barna, men syns du gjør det på en fortreffelig måte, så jeg lar være. Fres i vei!

  Kjekt å hilse på deg forrige uke!
  :)

  SvarSlett

Tusen takk for helsing, det gjer meg glad!